Ingrediënten
Kaastwisters met tijm: 6 plakjes bladerdeeg, 4 takjes tijm, 50 gram geraspte kaas, 1 ei.
Gevulde eieren met krokante salami blokjes: 5 hardgekookte eieren, 30 gram salami, 0,5 theelepel paprika poeder, 1 eetlepel gesneden bieslook, 2 eetlepels mayonaise.
Prikkertje kaas/salami/zongedroogde tomaat: 16 blokjes belegen kaas, 16 zongedroogde tomaatjes, 8 plakjes salami + prikkertjes.
Crostini met leverworst en cranberrycompote/jam: 1 stokbrood, 125 gram snijleverworst, 4 eetlepels cranberryjam.
Hollandse bitterballen met pittige mosterd: 250 gram gaar rundvlees, 60 gram boter, 60 gram bloem, 4 dl rundvleesbouillon, 2 eetlepels fijngehakte peterselie, paneermeel, 2 eieren, 5 eetlepels grove Groningse mosterd.
Roggebrood met haring en dille: 4 plakken roggebrood, 2 zoute haringen, 10 gram dille, roomboter.
Bereidingswijze
- Kaastwisters met tijm: Verwarm de oven voor op 180 graden en ontdooi de vellen bladerdeeg. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Kluts het ei. Plak steeds twee vellen bladerdeeg aan elkaar en snijd in 6 gelijke stroken over de lengte.
- Kaastwisters met tijm: Uiteindelijk heb je 18 stroken bladerdeeg. Smeer in met het geklutste ei.
- Kaastwisters met tijm: Rits de tijm van de takjes en hak fijn. Verdeel de geraspte kaas en tijm over de stroken bladerdeeg. Verdeel de stroken over de beklede bakplaat en draai ze 1 - 2 keer om zodat er een ‘twist’ ontstaat.
- Kaastwisters met tijm: Bak de kaastwisters in 10 minuten goudbruin.
- Gevulde eieren met krokante salami blokjes: Pel de eieren en halveer over de lengte. Verwijder de dooiers en meng deze met de mayonaise. Breng op smaak met peper en zout en meng tot een glad geheel. Hak de bieslook fijn en voeg toe.
- Gevulde eieren met krokante salami blokjes: Vul elk half ei met het mengsel. Garneer met paprika poeder. Snijd de salami in kleine blokjes. Bak deze in een droge koekenpan knapperig. Garneer de eieren met de uitgebakken salami blokjes.
- Prikkertje kaas/salami/zongedroogde tomaat: Halveer de salami plakjes. Prik met een prikkertje eerst een zongedroogd tomaatje, vervolgens een half plakje salami en vervolgens het blokje kaas aan een prikker.
- Crostini met leverworst en cranberrycompote/jam: Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd het stokbrood in plakjes en besprenkel met olijfolie. Verdeel de broodjes op een rooster en plaats in de voorverwarmde oven.
- Crostini met leverworst en cranberrycompote/jam: Rooster de broodjes in 8 minuten knapperig.
- Crostini met leverworst en cranberrycompote/jam: Snijd plakjes leverworst en verdeel over de geroosterde broodjes. Verdeel op iedere crostini een klein schepje cranberryjam.
- Hollandse bitterballen met pittige mosterd: Smelt de boter en roer de bloem er doorheen. Laat dit een minuut garen maar zorg dat het niet bruin wordt. Voeg de bouillon toe en blijf roeren tot er een gebonden roux ontstaat.
- Hollandse bitterballen met pittige mosterd: Snijd gaar rundvlees in kleine stukjes en voeg samen met gehakte peterselie toe. Verdeel over een lage schaal en laat afkoelen (enkele uren).
- Hollandse bitterballen met pittige mosterd: Strooi een royale laag paneermeel op een schaal. Kluts de eieren. Vorm gelijke balletjes en rol deze door het paneermeel. Vorm vervolgens met je handen strakke balletjes.
- Hollandse bitterballen met pittige mosterd: Haal de balletjes door het geklutste ei en rol nog een keer door het paneermeel. Laat de balletjes afkoelen in de koelkast.
- Hollandse bitterballen met pittige mosterd: Frituur op 180 graden in ongeveer 4 - 5 minuten goudbruin. Serveer met mosterd.
- Roggebrood met haring en dille: Steek met een ronde steker 2 rondjes uit iedere plak roggebrood. Besmeer iedere plak roggebrood met een royale laag roomboter. Snijd beide haringen in 4 gelijke stukjes. En verdeel de stukjes op de roggebroodjes.
- Roggebrood met haring en dille: Garneer met takjes dille.
- Tip: meer dille over? Pureer met een scheutje olijfolie tot een pesto. Lekker op de zoute haring als topping!
Droge worst Traditioneel (Classic)
Salami Italiaanse kruiden
Probeer eens Stegeman Italiaans gekruide Salami. Je proeft direct dat de salami in Italië is ontstaan. Pure eenvoud, met de kenmerkende Italiaanse geuren en smaken van basilicum, oregano en rozemarijn.